Ziektekostenverzekering

Nadat je verhuisd bent (of langer dan 3 maanden in Barcelona verblijft) kan je voor één van de volgende opties kiezen om je te verzekeren in Barcelona. De Europese ziekteverzekeringskaart is prima voor reizen en korte termijn verblijf, maar als je in Barcelona komt wonen is dit geen optie meer. Je kan uit publieke gezondheidszorg, een particuliere ziektekostenverzekering of een aanvraag voor de volksgezondheid verzekering met een S1 formulier.
1. Openbare gezondheidszorg
Niet iedereen die in Barcelona woont heeft automatisch recht op een “tarjeta sanitaria”, welke nodig is om gebruik te kunnen maken van de openbare gezondheidszorg in Barcelona (en Spanje). De basisvereisten om een pas voor je ziektekosten te krijgen zijn dat je werkt onder een contract bij een Spaans bedrijf of als zelfstandige in Spanje en een Spaans burgerservicenummer hebt. Je moet ook je  “empadronamiento” hebben, dit is een registratie bij het stadshuis waarin vastgelegd wordt wat je huidige verblijfplaats is.  Ook zullen ze je op het stadhuis vertellen welk gezondheidscentrum (Centro de Salud – CAP) overeenkomt met je adres. In het Centro de Salud  moet je dan de volgende documenten te presenteren:

Paspoort
NIE kaart
Empadronamiento
Burgerservicenummer
Arbeidsovereenkomst

2. Particuliere gezondheidszorg
Er zijn veel aanbiedingen voor de particuliere ziektekostenverzekering van heel goedkoop een keer exclusieve premium verzekeringen. Bij het aangaan van de ziektekostenverzekering, zich bewust zijn over de verschillende dingen:

Insurance met co-betaling (con copago) – deze zijn zeer goedkoop beleid, maar elke keer dat je naar arts moet je bepaald percentage van het onderzoek of interventie. Let er ook op dat de zorgverzekering geldig voor de immigratie kantoor is het een zonder remgeld (sin copago)

Verzekeringen alleen bij NIE – enkele zorgverzekeraars zal contract met u zich aanmeldt alleen als u een NIE. Sommigen van hen zijn OK met de tijdelijke NIE, sommige vereisen het ingezetenschap NIE-kaart

De betaling van het hele jaar in een keer – zich ervan bewust dat als je niet nog een NIE, kan de verzekeringsmaatschappij je vragen aan het begin van het contract te betalen voor het half jaar of heel jaar om zich te verzekeren dat, zodra als je je NIE krijg je niet stoppen met het betalen van het beleid.
3. S1 formulier
Een andere manier om toegang tot de openbare gezondheidszorg is gooi het formulier S1 (voorheen E106). Dit formulier verklaart u werkt in een ander land dan je woont en je hebt een recht op toegang tot de gezondheidszorg in beide landen (binnen de EU-landen). De S1 formulier wordt afgegeven door de sociale zekerheid autoriteit van het land waar je werkt (je moet je Spaans adres te bewijzen – empadronamiento zou moeten werken als bewijs). Zodra S1 wordt afgegeven neem het mee naar het Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS) in Barcelona. En zij zullen een bewijs van uw recht op toegang tot de openbare gezondheidszorg in Spanje af te geven. Welke dit document kunt u naar uw sluit CAP en volg de instructies voor de openbare ziekteverzekering boven. U kunt meer informatie over bruikbare EU-formulieren voor zich binnen de Europese Unie op Europa.eu webpagina te vinden.