Uitzichtpunten

Bunkers del Carmel Turó de la Rovira Barcelona

In de wijk El Carmel vind je een van de mooiste, ruime en charmante delen van de stad. Gebouwd als anti-vliegtuig vestingwerken in 1938, tijdens de Spaanse Burgeroorlog, werden de bunkers boven op de heuvel van Turó de la Rovira gelegen, zodat ze het geheel van de stad kon overzien. Grote 105 mm kanonnen werden gemonteerd op het beton en metselwerk verdediging en hielp Barcelona te beschermen tegen verdere bombardementen.

Na de oorlog werden de kanonnen verwijderd en de bunkers werden gewoon links af te brokkelen. Toch is het uitzicht van de site was ook heerlijk om te verblijven verwaarloosd lang en uiteindelijk de oude bunkers werd bekend als een prachtig, als een beetje afgelegen, plaats te nemen in de historische stad.

Een wat onbekendere en vanwege zijn wat moeilijke bereikbaarheid rustigere (en dus minder toeristische) plek in Barcelona, waar je in alle rust van een panoramisch zicht over de stad kan genieten. Je kan met de bus tot bovenaan de bunker gaan, maar je kan ook met de metro gaan en uitstappen bij de halte Alfons X, vanaf daar is het een redelijke klim naar boven, maar zeker de moeite waard. Vergeet niet als het warm is een fles water mee te nemen want je komt onderweg geen winkeltjes tegen!

Tibidabo

De ongeveer 520 meter hoge Tibidabo is de hoogste berg in het Collserola gebergte en schermt de stad vanaf het weer van het achterland. De Tibidabo is de moeite waard alleen vanwege zijn adembenemend uitzicht. Op een heldere dag heb je zicht op Montserrat. Er gaat een legende dat de naam Tibidabo aan de duivel werd gegeven die wilden Jezus in verleiding wilde brengen. Hij zei tot hem: “Haec omnia Tibi Dabo si Cadens adoraberis me”, Nederlands voor “Dit alles zal ik u geven als je knielt”.

 

Parc Guell

Mirablau

Montjuïc kasteel