Honden in Barcelona

Barcelona is een hondvriendelijke stad met veel mooie parken waar je samen met je viervoeter van kan genieten. Sommige parken hebben zelfs een speciaal afgezette ruimte waar je hond vrij kan rondlopen! Op het internet lees je vaak dat Barcelona niet geschikt is voor grote honden, maar als je erop let zal je zien dat er juist vooral grotere rassen gehouden worden.

Adopteren

Er zijn een hoop honden die ter adoptie aangeboden worden in Barcelona, wat natuurlijk een hele goede keuze is. Doorgaans betaal je voor het adopteren van een hond tussen de 125 – 150, wat een klein bedrag is gezien al het werk de vrijwilligers aan het dagelijks schoonmaken en onderhouden van de honden hebben.

Als je geen mogelijkheid hebt om een hond te houden of het wellicht niet is toegestaan in je appartement kan je natuurlijk ook aan de slag als vrijwiligger bij één van de hondenasiels!

Hond kopen

Als je geen hond wilt adopteren kan je ook een puppy of hond kopen natuurlijk. Enkele dierenwinkels in Barcelona hebben puppy’s in de winkel, in glazen kooien, maar deze winkels zijn een behoorlijk stuk duurder. Op het internet kan je ook fokkers vinden, deze zitten meestal minimaal een uurtje buiten de stad.

Uitlaten

Uitlaten mag in de stad alleen aan de lijn, hoewel veel mensen dit negeren en hun hond gewoon los laten lopen (zowel in de stad als in parken). Je kan door de stad veel afgesloten plaatsen vinden, vooral in parken, waar je hond met los mag lopen en met andere honden kan spelen. Een mooie plek om met je hond naartoe te gaan is het park La Primevera, waar je uitzicht over de stad hebt.

In de hele stad, ook op de speciale hondenuitlaatplaatsen, geldt een opruimplicht, zorg dus dat je altijd minstens twee zakjes bij je hebt om de uitwerpselen op te ruimen.

Sinds 2 jaar heeft Barcelona zelfs een apart, afgesloten strand voor honden. Deze speciale ‘hondenzone” op het strand is gelegen aan het verste einde van de 4,5 km lange strand aan het Levant strand en is beperkt tot honderd honden. Eigenaren worden verwacht dat zij de controle en toezicht over hun huisdieren houden en de uitwerpselen opruimen.

Gevaarlijke honden

In steden zoals Valencia, Madrid en ook Barcelona is een lijst opgesteld die ‘Perros Potencialmente Peligrosos‘ heet: honden die potentieel gevaarlijk zouden kunnen zijn. Alle hondenrassen waarvan is vastgelegd dat er agressie jegens een hond of persoon is geweest wordt beschouwd als gevaarlijk. Indien je een hond van deze lijst wilt adopteren of meenemen naar Barcelona moet je hond worden geregistreerd en in het bezit zijn van een speciale “Licencia Municipal“.

Daarnaast mag je deze honden alleen uitlaten met een lijn van 1 meter of korter en moeten ze altijd een muilkorf dragen als ze buiten het huis of in de auto zijn. Zelfs als je hond niet één van de genoemde rassen is, maar wél is opgenomen als een ras dat een persoon of een kind heeft gebeten in het verleden, zal de hond worden aangemerkt al gevaarlijke.

Wil je een hond die op de gevaarlijke lijst staat, dan zal je tevens een onderzoek moeten ondergaan bij een een psycholoog (in het Spaans), dit is een zelfde soort test als de test die mensen moet afgleggen als ze een pistool / wapen willen aanschaffen en kost ongeveer 60-75 euro.

Tenslotte moet een inwoner van Spanje een aanvraag doen voor een bewijs van goed gedrag bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Als je geen inwoner van Barcelona bent moet je een verklaring van goed gedrag uit Nederland (of ander land waar je vandaan komt) overleggen en die moet tevens vertaald zijn in het Spaans. Neem zowel de vertaalde als de orginele documten mee naar het stadshuis (ayuntamiento).

Op de lijst van gevaarlijke honden staan:

  • Pit Bull en Bull rassen
  • Canarische Eilanden Prey Dogs
  • Kaukasische Herder
  • Doberman
  • Corsicaanse Can
  • Alle Mastiffs
  • Braziliaanse Fila
  • Bordeaux
  • Rottweiller
  • Duitse herders
  • Alle honden van meer dan 25 kilo.
  • Let op: Elke kruising van de bovenstaande lijst wordt ook gezien als gevaarlijk.

Met je hond met de metro van Barcelona

Sinds 2015 mogen honden mee in de metro, maar hier zitten wel enkele voorwaarden aan vast. Dit mag op werkdagen wel alleen op niet drukke tijden. Drukke tijden zijn tussen 7 en 9 uur ’s-morgens en van 17 tot 19 uur ’s-avonds. Ook moet de hond een muilkorf dragen of in een afgesloten kooi bevinden en voorzien zijn van een microchip zodat bij eventuele problemen de eigenaar achterhaald kan worden.